Constanta History
Constanţa (în turcă Kustendji sau Köstence) este cel mai vechi oraş locuit din România. Este un important municipiu şi un centru cultural, economic şi social de referinţă. Din punct de vedere al numărului de locuitori este posibil ca două mari centre universitare ale ţării să-l depăşască datorită numărului mare de studenţi flotanţi (în 2007). Dar din punct de vedere al numărului de locuitori stabili la 1 ianuarie 2006 se afla pe locul doi.Este cel mai mare port din bazinul Mării Negre şi al patrulea din Europa, cu perspectiva de a deveni al doilea ca mărime, după Rotterdam.[3] Constanţa este capitala judeţului Constanţa, cel mai mare oraş din întreaga Dobroge şi din Regiunea de dezvoltare Sud-Est. Constanţa a fost fondata sub numele de Tomis, în urma colonizării greceşti a Pontului Euxin de către colonişti greci din Milet în secolele VII-V î.Hr. Tomis („locul tăierii”) este o referinţă la legenda lui Iason şi a navei Argo: Iason îl luase ostatic pe fiul regelui Colhidei (Georgia de azi) şi fugărit fiind de acesta, poposi în peninsulă, ucise baiatul şi răspândi bucăţile ca să-l întârzie pe rege, ce trebui să le caute şi să le adune pentru funeralii.Constanţa a fost fondat în urma colonizării greceşti a Pontului Euxin de către colonişti greci din Milet în secolele VII-V î. Ch, sub numele de Tomis. Aceştia au găsit pe aceste locuri o aşezare getică, noul oraş ajungând la nivelul unui "polis" de abia în secolul IV-III î. Ch. Port folosit de greci pentru comerţul cu locuitorii acestor regiuni (daci, sciţi şi celţi), Tomis înfloreşte urbanistic din secolul III î. Ch. O parte din fostul oraş antic şi din port este astazi submersă, în faţa Cazinoului. Începând cu secolul I î. Ch., Tomisul intră în vizorul romanilor, care devin stăpânii acestor meleaguri din sec I d. Ch. În acest timp, mai precis între anii 8-17 d.Hr şi-a găsit exilul poetul roman Ovidiu (Publius Ovidius Naso) care şi-a petrecut aici ultimii opt ani din viaţă. Oraşul rezistă vremurilor tulburi din secolele III-IV d.Hr., secole presărate de numeroase invazii barbare, şi devine reşedinţa provinciei Sciţiei mici (Scythia Minor).
- Marea moschee din Constanţa
- Farul Genovez este situat pe faleza din Constanţa şi a fost construit între 1856 - 1860 de inginerul francez de origine armeană Artin Aslan, pe locul unui mai vechi far atestat într-o litografie din anul 1822.
- Statuia lui Ovidiu executată de sculptorul italian Ettore Ferrari, 1887
- Copia “Statuii Lupoaicei” (“Lupa Capitolina”), simbolul latinităţii poporului român.
- Bustul lui Mihai Eminescu
- Acvariul
- Cazinoul
- Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie
- Muzeul Marinei
- Mozaicul Roman
- Muzeul de sculptură Ion Jalea
- Complexul muzeal de Ştiinţe ale Naturii (include: Delfinariul, Muzeul Mării, Observatorul Astronomic, Planetariul, Microrezervaţia de Animale şi Voliera de Păsări Exotice şi Decorative)
- Muzeul de Artă Populară
- Muzeul Portului Constanţa
- Muzeul de Artă, Constanţa
- Biserica de Lemn
- Catedrala, Constanţa
- Portul Tomis
- Farul Nou
- Biserica Greacă
- Sinagoga
- Teatrul Fantasio ctitorit in 1927 de catre Demostene Tranulis.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu